
Gent-Wevelgem is de wielerklassieker die trouw blijft aan de heuvels van Heuvelland en al jaren eerst de renners laat uitwaaien in de Moeren. Fietsen In Heuvelland biedt hieronder vier routes aan: een Gent-Wevelgem met Cats-en Casselberg, een alternatieve Gent-Wevelgem met passage aan diverse kunstwerken, de bordjesroute van Westtoer en de bergen en Plugstreets van GW 25.
De hellingen en de Plugstreets van GW 2025



Van Kemmel fietsen we naar De Klijte waar de eerste helling ligt: de Scherpenberg (OH1) met boven op de top In De Zon, een restaurant met tal van wielermemorabilia en ooit de thuishaven van VDB en Mattan.
Na de Scherpenberg dalen we naar Reningelst om zo Westouter te bereiken en de Schomminkelstraat (NOH) en de Baneberg (OH2). De steile Rodeberg wordt afgedaald naar het folkdorp Dranouter met de beklimming van de Monteberg (OH3) en aansluitend de Kemmelberg, kant Belvédère (OH4).
De Lettenberg (NOH) brengt ons in het dorp Kemmel om zo naar Wijtschate te rijden en vanuit Mesen de Plugstreets op te zoeken. De Plugstreets zijn onverharde stroken rond het dorp Ploegsteert. In de Eerste Wereldoorlog vonden de Britten het lastig de naam van dit dorp goed uit te spreken en zij spraken van Plugstreet. Sinds 2017 worden de Plugstreets opgenomen in Gent-Wevelgem. Deels om te zorgen voor meer selectie in de aanloop naar de 2e beklimming van de Kemmelberg. Deels om het karakter van de koers In Flanders Fields en de herdenking van de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog te benadrukken. Er zijn 3 Plugstreets, Hill 63, de Christmace Truce en The Catacombs. Eind 2024 werd het bier "La Plugstreet triple blonde", in samenwerking met Brouwerij Vanuxeem op de markt gebracht.
Na de Plugstreets volgen de hellingen van de Rosenberg (NOH) en het Hooghof (NOH). De Rosenberg ligt in Wallonië , het is de helling waar Frank Vandenbroucke meerdere keren op training in het rood ging om dan later succes te kennen in vele klassiekers en wielerrondes.
Op weg nnar de Monteberg ligt de Smijterstraat (NOH). Langs de helling bevindt zich het wijngoed de Monteberg, boven het Velologement ’t Moltje.
Om te eindigen is er de Kemmelberg, kant ossuaire (OH5). Deze helling werd na een lange afwezigheid (1976) in 2016 opnieuw in het parcours opgenomen.
OH = officële helling - NOH = niet-officële helling (hellingenroute)
Fiets nog eens over Cassel en Catsberg (145km-220km)

Op 28 maart 2015 werd de Gent-Wevelgem Cyclo gereden. Op de langste afstand werd door de organisatie Flanders Classics zo getrouw mogelijk het parcours van de profs gevolgd, inclusief Casselberg en Catsberg. Beide Noord-Franse hellingen werden later uit zowel de cyclo als de profkoers geschrapt. In Cassel zag de burgemeester meer in de jaarlijkse carnaval en de loopwedstrijd Watten-Cassel dan in de koers. En op de Catsberg ziet men liever geen wielertoeristen en profrenners meer. De bewegwijzerde route van Gent-Wevelgem schrapte uiteindelijk ook de passage over de Catsberg.
De cyclo van 2015 fietste over de Cassellberg vanuit het gehucht La Trompe en kende de finale op de Porte d’Aire waar Valentin Madouas in 2023 Frans kampioen werd. De Catsberg werd vanuit Godewaersvelde beklommen met als finale een nijdige knik tot aan de abdij. In het bezoekerscentrum liggen kaas en bier voor de sportieve fietser klaar net als de “borne kilométrique”. Na de Catsberg maakte de cyclo nog een lus naar Mesen alvorens de klassieke finale aan te vatten met Schomminkel, Baneberg, Kemmelberg (kant Belvédère) en Monteberg.
K2 : Kemmel-Koksijde (en terug = 150km)
Deze route fietst deels langs het profparcours van Gent-Wevelgem en deels langs een aantal kunstwerken die verdwenen sporen uit de Eerste Wereldoorlog weer tot leven brengen. Plaatsen waar gesneuvelden lagen begraven, waar gewonden werden verzorgd of waar sporen liepen om de soldaten te bevoorraden.
Het eerste kunstwerk duikt op in de beroemde Steenstraat van Esen. De Gefallene Landschaftsmarkierung ontleent zijn naam aan zijn Duitse afkomst en vertegenwoordigt de gesneuvelde soldaten en zorgt voor een duidelijk landschapsbaken. In Nieuwpoort zien we het paard aan het monument van Albert I. Het werk Vluchtend Paard vertrekt vanuit de herinnering aan de meer dan zeven miljoen gesneuvelde paarden uit WO I. In Koksijde in de Robert Vandammestraat (hier verscholen in de duinen ligt de Albert duin) bevindt zich Monument des Héros. Het kunstwerk is een abstracte weergave van het oorspronkelijk verdwenen monument ter herdenking van de Franse soldaten van het 6de territoriale regiment. Goed 10 km verder in Adinkerke in de Komfortstraat bevindt zich Black Sativa nabij de Belgische militaire begraafplaats. Vanuit de Plopsagemeenten duiken we de Moeren in waar het begrip waaierrijden werd uitgevonden. Via de polders bereiken we Roesbrugge, aan de brug over de Ijzer liggen de Fallen Poppies. Het kunstwerk is een vergrote weergave van een ensemble zaaddozen van de bekende klaproos. De klaproos, ook wel papaver genoemd, staat symbool voor troost en dodenherdenking. De Donkerstraat in West-Vleteren is goed voor een dubbelslag: abdij van de paters en het kunstwerk Wings of Jesus. Het beeld is gemaakt uit een eeuwenoude Christusdoorn. Dat is dezelfde boom waarvan vroeger de doornkroon werd gemaakt voor Jezus Christus' lijdensweg.


Bordjesroute Gent-Wevelgem (84km)
De route telt 84 km en 7 hellingen met een dubbele beklimming van de Kemmelberg. De startplaatsen zijn het Bezoekerscentrum ‘Het Heuvelland’, Mesen (toeristisch infopunt, Markt 1), Roeselare (KOERS. Museum van de Wielersport, Polenplein 15) en Wevelgem (Parking Guldenbergplein). Er is een Heuvelland lus van 56km en een lus Ieper met Menenpoort van 28km. Omwille van steeds opnieuw ontbrekende bordjes werd door Westtoer beslist om de Catsberg te schrappen uit het parcours.