Deze route is een eerbetoon aan Lucien Storme, de Nieuwkerkenaar die in 1938 Paris-Roubaix won. 

Over de route

De route passeert aan het geboortehuis van Lucien Storme. Het gezin woonde in de wijk "De Zwijnebak" in Nieuwkerke vlak bij de Douvebeek. Tijdens de jaren van de wederopbouw (1920) hielden de ouders van Lucien naast de boerderijactiviteiten ook een café met de naam "De Brieke". Anno 2024 is het gebouw nu een vakantiewoning Lucilles.

In Nieuwkerke herinnert de Lucien Stormewijk aan zijn overwinning. De wijk werd door zijn zoon Jacques en Les Amis de Paris-Roubaix ingehuldigd in 2018. In de wijk woont wielrenner Kenny Molly..

 

Na Nieuwkerke volgen de Plugstreets die vlug aansluiten op de Leie en de Deule. Le Canal de Roubaix rijdt zo naar de bekende Velodrome met als aanloop de enige kasseistrook in het parcours: de alléé Charles Crupelandt naar de Roubaisien die de klassieker won (1912 en 1914). Op de kasseistrook werden de overwinningen van renners ingewerkt, zoals die van Roger Devlaeminck. Langs de Deule en le Canal de Roubaix zijn er een aantal gravelstroken.

Vanuit Roubaix wordt richting Leers gefietst. Daar wordt de Schelde opgezocht naar Spiere Helkijn. Via het kanaal Bossuit wordt Kortrijk bereikt. De Leie wordt gevolgd tot in Komen, het kanaal Ieper-Komen  tot in Ieper waar de finale volgt naar Kemmel.

133 km - 

Lucien Storme Gpx
Geografische data – 228,4 KB 92 downloads

Wie is Lucien Storme ?

Lucien Storme werd geboren in Nieuwkerke op 18 juni 1916  en won in 1938  Parijs-Roubaix. Tijdens de oorlogsjaren waagde Lucien zich aan het smokkelen, een activiteit die door tal van inwoners van de grensdorpen beoefend werd. In december 1942 liep het echter mis : in Armentiers werd hij aangehouden, hij probeerde nog te ontsnappen en bracht daarbij een Duitse officier een slag toe. Hij werd overgebracht naar de "Strafgefängnis Siegburg" op 20 km van Keulen. Hier zat Lucien zijn straf uit en de erbarmelijke omstandigheden. In het voorjaar van 1945 rukten de geallieerden Duitsland binnen en op 10 april wordt het werkkamp te Siegburg bevrijd. In de verwarring die er toen heerste voerde Lucien een verkeerde beweging uit. Hij werd getroffen door een kogel in de hals. Twee uur later overleed Lucien Storme op 29-jarige leeftijd.